D66 maakt deadline nieuw Feyenoord-stadion toch rekbaar

8 July 2021, 15:09 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Links: Zeegers (D66), rechts: Van der Velden (PvdD)

De N.V. Stadion Feyenoord, die in opdracht van de betaald voetbalorganisatie voldoende financiers moet zoeken om een nieuw stadion te kunnen bouwen en tegelijkertijd moet onderhandelen voor een te betalen bouwprijs, krijgt daarvoor van de gemeenteraad een verlengde kans tot aan het einde van dit jaar.

Voor Leefbaar Rotterdam is die deadline tot en met 31 december 24:00 uur. Hun fractievoorzitter Simons was daar helder in. Voor de Partij van de Arbeid mag het ook 1 januari 2022 zijn. GroenLinks noemde zelfs 2 januari 2022, en later in het debat weer eind december, niet zozeer vanwege precies dié dagen, maar kennelijk toch om de rekbaarheid aan te geven. En D66 had het zelfs over ‘’als de haven in zicht is’’ en dat een uitstel ‘’niet de spuigaten uit mag lopen’’, kortweg (dixit Zeegers): ‘’Een deadline werkt niet op papier.’’

De Partij voor de Dieren bleef hameren op de juistheid van die deadline, kennelijk omdat raadslid Ruud van der Velden bevroedde dat er straks rond de jaarwisseling met die datum de hand zal worden gelicht.

Die vrees kwam ook duidelijk naar voren in de woorden van raadslid Verkoelen van 50Plus, die als een van de weinigen nog het lot aantrok van de Feyenoord-supporters. Haar vrees werd versterkt omdat de fractie van Denk, die onder fractievoorzitter Van Baarle nog faliekant tegen de nieuwbouw was, nu met zijn opvolger Achbar eigenlijk pas wil keutelen als het zover is. Vrij naar het idee van D66, dat de oude bekende losse lijn van ex-wethouder Adriaan Visser blijft volgen en die sprak ook het CDA zeer aan.

Gevolg van die vroege kleine variabele deadlinestandpunten is dat het raadsgevecht over het nieuwe Feyenoord-stadion in januari weer helemaal opnieuw begint en dat er dan veel moet worden uitgelegd – drie maanden vóór de gemeenteraadsverkiezingen.  

Het beslissingsuitstel tot eind december wordt vanavond bij stemming een assist aan Feyenoord van vooral de coalitiepartijen die altijd al voorstanders geweest zijn van de afbraak van De Kuip en de bouw van een nieuw stadion.

Een definitief nee tegen de bouwplannen zat er voor vandaag ook niet in. Dat zou nooit een meerderheid hebben gekregen. Leefbaar Rotterdam snapte dat - in dat geval - de stemmenverhouding dan weer 23-22 zou zijn geweest in het voordeel van de coalitie en met oppositiepartij Denk in een wispelturige bui wellicht zelfs 27-18.

Verlenging een geste aan Feyenoord

De tegenstanders van nieuwbouw (veel supporters, clubnotabelen als Van den Herik, Van der Laan, Fortuin, Van Hanegem, oud-burgemeester Peper en verder 50Plus, de Partij voor de Dieren, SP, PVV en inschattend de helft van de Leefbaar-fractie) moeten nu duimen dat de bouwkosten de pan uitrijzen en dat het verkoopteam van de N.V. Stadion onvoldoende grazige investeerders vindt om te voldoen aan de Position Paper.

Voor de coalitiepolitici is de verlenging een geste naar Feyenoord, dat op cruciale onderdelen heeft gefaald. Die kat kregen de N.V. Stadion en de bvo vandaag bijna van alle kanten.

De politici van GroenLinks en PvdA hebben een bijkomende reden voor uitstel. Ze waren zogezegd een tijdlang erg kritisch en voorkomen nu - met een half jaar stilte - dat er gezegd kan worden dat hun kritiek een beetje voor de show was. Beide partijen lieten er in elk geval donderdagmorgen in de raadzaal geen misverstand over bestaan hoe geweldig zij een nieuw stadion vinden passen in het totale gebied. Ze namen zelfs al breedvoerig deel aan de toekomstige salarissen van de nieuwe directieleden, die ze overigens wel onder de 209.000 euro per persoon per jaar willen houden ‘’om geen grootverdieners te subsidiëren.’’